Újbudai Kirakós

Újbudai Kirakós

Feneketlen tó (1113 Bp. Kosztolányi Dezső tér)

2017. november 14. - Zsolti bácsi

feneketlen00203.JPG

A tó 1877-ben keletkezett, amikor az itt működő egykori téglagyár munkásai egy agyaggödör mélyítése során felszín alatti vízfolyásra bukkantak, amely feltöltötte a gödröt.
A legenda szerint a téglagyár a világ legnagyobbja volt, mely éjjel-nappal működött és sokat veszekedtek a munkásai. A Föld egy idő után megunta ezt és egy éjjel elnyelte őket, azóta kénytelenek a föld alatt dolgozni és soha nem jöhetnek föl. Egy másik legenda szerint a tízes években a Ciszterci Gimnázium építésekor a hegy lábánál kitermelt földet a tóba szórták, mely nem süllyedt el, hanem a felszínen lebegett. Innen ered a hiedelem, hogy a tónak nincsen feneke.
A tó természetesen nem feneketlen, átlagosan 4-5 méter mély, de egyes források szerint található benne egy kútszerű gödör, ahol 18 méter a mélysége.
A sokáig elhanyagolt terület parkosítására 1957-től kezdődően került sor, s mára már elmondható, hogy a Feneketlen tó és a körülötte elterülő park Újbuda egyik ékköve. Gyönyörű kilátás nyílik rá a Kosztolányi Dezső tér felől, valamint a Villányi úti Szent Imre-templomra és a mellette álló gimnáziumra. Nem véletlen, hogy a tóban tükröződő Szent Imre-templom ikertornyainak kontúrja Újbuda Önkormányzatának a logójában is megjelenik.

Szentimrei Zsolt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujbudaikirakos.blog.hu/api/trackback/id/tr2113275183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása